article

Kur Korumalı Mevduat Nedir, Kimler Açabilir?

Son dönemin en çok merak edilen kur korumalı mevduat hesabı her geçen gün daha çok kişinin dikkatini çekmeyi başarıyor. Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen faiz indirimi kararının ardından döviz değerinin yükselmesinin önüne geçebilmek adına ekonomik politikalar çerçevesinde geliştirilen kur korumalı mevduat hesabı aslında bir tür mevduat ürünü olmanın yanı sıra sahibine TL cinsindeki paranın kur yükselişi karşısında korunmasını vaat ediyor. Yabancı menşeili birey veya kurumların da yararlanabileceği, faiz garantili bu hesap türüne ilişkin merak edilenleri sizin için detaylandırıyoruz.

Kur Korumalı Mevduat Nedir?

Dövizin hemen herkesi şaşırtan ani yükselişi karşısında total ekonomideki gerilemeye yönelik bir önlem olarak geliştirilen kur korumalı mevduat hesabı, mevcut durumda Amerikan Doları seviyelerinde büyük bir değişim sağlamamış olmakla birlikte hem yerel vatandaşlar hem de yatırımcılar tarafından büyük ilgi görmeye devam ediyor. 4 Mart 2022 tarihinde 539,2 milyar TL’ye ulaşan kur korumalı mevduat, vatandaşın döviz mevduatında 607 milyon dolar düşüş sağlarken, rekabet odaklı bu mevduat ürününü ile Türk Lirası’nın işlem gördüğü vade sonunda döviz karşısında faiz oranında değerlenmesini amaçlıyor. Böylece hesap sahibine kur dalgalanmalarından kaynaklanan bir kayıp halinde birikimini koruma imkanı tanıyan bu hesap, Türkiye’den olduğu gibi yurtdışından da açılabiliyor.

Taleple birlikte kapsamı da sürekli olarak genişleyen bu hesap türüne yabancı vatandaşlar ya da şirketler de dahil olabilirken, hem yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarının hem de yabancı uyruklu vatandaşların Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi yani YUVAM hesabı sistemine katılmaları gerekiyor.

Kur Korumalı Mevduat Hesabının Yenilenmesi

Merkez Bankası tarafından hayata geçirilen bu sisteme göre TL mevduat veya katılma hesapları şeklinde kur korumalı olarak saklanan birikimler, yine Merkez Bankasınca belirlenen esaslar çerçevesinde yenilenme imkânı sunuyor. Euro, Sterlin ve Dolar cinsinden hesapların dahil olabileceğine dair bilgi verilirken, kur korumalı mevduat uygulamasından yararlanacak olanlara tarih sınırı da konulmuyor. Böylece bahsedilen dövizlerle açılan tevdiat hesabı ve katılım fonu hesabı eğer kur korumalı mevduat hesabına dönüştürülerek kullanılmaya devam ediliyorsa vade sonunda yenilenebiliyor.

Kur Korumalı Mevduat Hesabı Kazandırıyor mu?

Döviz dalgalanmalarına bağlı olarak TL cinsinden birikimleri koruyan veya değerlendiren bir sistem olan kur korumalı mevduat hesaplarının kazancı, tahmin edilebileceği üzere döviz seviyeleri başta olmak üzere farklı unsurlara göre faiz getirisi sunabiliyor. Örnek olarak bu mevduat türünde bankaya 3 ay vadeyle ve 100.000 TL tutarında yatırılması halinde, Merkez Bankası’nın belirlediği yıllık faiz yüzdesi %14 ise vade sonunda %3.5 faiz getirisi ediliyor. Farklı olarak vade sonunda başlangıçtaki döviz değerinin üstünde seviyelere çıkılması halindeyse birikimin TL’de olmasıyla kaybedilecek olan fark miktarı faiz şeklinde hesap sahibine geri ödeniyor. Yani hesabın ne kadar getirisi olacağında vade başlangıcı ve bitişi arasındaki dur değişimi en önemli rolü oynuyor.

Hızlı Başvuru

KVKK Aydınlatma Metni''ni okudum ve onaylıyorum.​
Ticari elektronik ileti metni'ni okudum ve onaylıyorum.​
Açık Rıza Metni'ni okudum ve onaylıyorum.​