article

Maaşıma Göre Ne Kadar Kredi Çekebilirim?

Ekonomik dengesizlik veya ani gelişen beklenmedik durumlar karşısında pek çok kişinin bütçesini yönetmeye devam etmek için kredi çekmeye gereksinim olabilir. Son derece yaygın bir işlem olan kredi başvurularında elbette kişinin talep ettiği tutar ve vade kadar gelir düzeyi de değerlendirilmekte, haliyle kredi başvurusunda bulunmadan önce pek çok kişinin aklında maaşına karşılık ne kadar kredi çekebileceği sorusu belirmektedir. Alınabilir kredi limiti için bankanın kendi şartları kadar aylık gelire ek olarak kredi geçmişi, kredi notu gibi farklı unsurlar göz önünde bulundurularak hesaplama yapılsa da bazı ipuçlarından yola çıkarak maaşa karşılık sunulan kredi imkanları hakkında haberdar olmak mümkündür.

Maaşın Kaç Katı Kredi Çekilebilir?

Maaş üzerinden çekebileceği krediyi hesaplamak isteyenler için maaşın kaç katının limit olarak kabul edildiğini bilmek başlangıç için doğru nokta olabilir. Bankaların dönem içi kampanya veya başvuru sahibinin yine dönem içinde değişen kredi notları göz önünde bulundurulduğunda maaşın kaç katının limit kabul edildiğinden emin olmak kesin şekilde mümkün olmayabilir. Ancak fikir edinebilmek adına genel olarak ihtiyaç kredisinin maaşın 12 ile 15 katı aralığında bir sınıra sahip olduğundan bahsedilebilir. En yüksek meblağı sunan bankadan emin olmak için farklı bankaların müşteri hizmetleriyle görüşme sağlanarak size özel kampanyalar mevcut ise bunlar hakkında bilgi edinmeniz faydalı olabilir. Ayrıca memurların ya da emeklilerin bankanın düzenli müşterisi olmasa da faydalanabileceği çeşitli kampanyalar söz konusu olabilir.

Maaşıma Göre Ne Kadar Kredi Çekebilirim?

Bilindiği üzere konut, taşıt gibi farklı amaçlara hizmet eden çeşitli kredi türleri mevcut olup bunların her biri kendi içinde ayrı koşullar taşısa da en yaygın talep gören kredi türlerinden biri olarak ihtiyaç kredisi özellikle merak konusu olabilir. Maaşa göre çekilebilecek olan ihtiyaç kredisini belirlemede etmen olabilecek durumlar;

  • Başvuru sahibinin aylık geliri, her ay en az maaşının %50’si kadar taksit ödeyebilecek durumda olması,
  • Kira, faiz geliri gibi ilave gelirlerin varlığı
  • Başvuru döneminde başka bir kredi ödemesinin devam etmekte olması,
  • Başvuranın kredi notu,
  • Yasal takip sürecinin söz konusu olup olmaması
  • Kredi için başvurulan bankanın maaş müşterisi olup olmamak,

veya gelir belgesi sunabilmek gibi maddelerle özetlenebilir.

Özellikle maaş gelirinin yarısından fazlasını kredi ödemesi olarak sunabilme maddesi göz önünde bulundurulduğunda pek çok kişi için eşlerin gelirlerinin de bu hesaplamaya dahil edilip edilmediği soru işareti teşkil edebilir. Bekar kişilerin başvurularında yalnız kendi kişisel gelir düzeyleri hesaplamaya dahil edilirken, evli kişilerde ise eş geliri de hesaplamaya dahil edilir.

Henüz yeni bir işe girmiş olan ve uzun vadeli gelir geçmişini belgelendirme durumu olmayan kişiler için de ihtiyaç kredisi önemli bir ekonomik bir gereksinim haline gelebilir. Bu durumda bulunduğu işteki sigorta süresi 3 aydan kısa olanların ya da devam eden bir sigortası olmayan kişilerin ihtiyaç kredisine başvurmalarının mümkün olmadığını eklemek gerekecektir.

Belirtilen şartları göz önünde bulundurarak daha uygun teklifler sunduğunu düşündüğünüz bankalardan size özel teklifleri hakkında bilgi alabilir, hem özel hem devlet bankalarıyla da gelir ve kredi notunuz üzerinden farklı kredi türleri için güncel hesaplama talep edebilirsiniz.

Hızlı Başvuru

KVKK Aydınlatma Metni''ni okudum ve onaylıyorum.​
Ticari elektronik ileti metni'ni okudum ve onaylıyorum.​
Açık Rıza Metni'ni okudum ve onaylıyorum.​